Choď na obsah Choď na menu
 

 

Malý Šturec - Pod Krásny vrch

 

10. 2. 2022

Zaspomínali sme si na staré časy s Čulim a vydumali sme si zopakovať trasu zo sedla Malý Šturec na Královú studňu.

Termin sme určili na 10 februára poobede a tentoraz šoféroval Čuli. Ja som mal široke dlhé backountry bežky a Peťo úzke do stopy, nejaká stopa tam bola, ale bez podkladu, prebáralo sa to, vnútro bolo premrznuté, ale sneh na vrchu zas nahriaty, bolo to celkom zaujmavé trápenie, jsk sme sa točili na tej zvažnici menili sa aj podmienky.

Prechadzali sme aj flek so snehovými dunami, kde Peťo zatygroval, neskôr aj kružok odtrhol a trápenie pokračovalo, palica mu miestami až po ručku mizla v snehu. Mne sa tiež nejako špica lyže preborila do hlbky  v snehu, logicky som preletel a zašlaka som sa nemohol postaviť, v tom hlbokom snehu sa nebolo o čo zaprieť, až som musel lyže odopnúť.

Pod výšvihom ku krásnemu vrchu sme sa rozhodli pokračovať po zvažnici na cestu Nad Túfnou. Cesta bola odhrnutá až moc, miestami bol podklad hlina. Ja som nahodil pásy a vystúpali sme na Rázcestie ku Krásnemu kopcu, tam sme videli, že cestu vyššie práve odhŕňajú, čas už bol pokročilí, Čuli bez krúžka sa trápil, tak sme to zabalili.

Naspäť sme sa nevracali naokolo, ale sme to strihli to skratkou kolmo dole tým hlbokým snehom. Ešte hore som sa jednou nohou preboril v snehu do hĺbky, prevrátil som sa a druhú v tvrdom snehu po poleno so páčil do boku, v kolene ruplo a bolesť až po bedro vystrelila, tak som sa pozviechal, sedel som a čakal kým to prejde. Čuli bol vpredu, tak o ničom nevedel, len som akosi nešiel.

Pokračoval som dole, miestami sneh do pol stehien, miestami až po pás, ešte že to bolo dole kopcom, tak sa to dalo pretlačiť.

Dole sme zase dali lyže a naivne sme si mysleli, že dole kopcom to už pôjde, ale vyzerali sme ako bežkári začiatočníci, pohybovali sme sa trhane, chvíľami prískokmi, lyže sa miestami prebárali hlbšie, miestami sa rozbiehali, kde to bolo tvrdšie. Bolo že to trápenia, aj by sme sa rehotali, ale moc sa nedalo.

Na dunách sme stretli babu na bežkách, tiež sa trápila, vraj tam tiež padla, neviem kam šla takto proti večeru, veru boli sme šťastní, keď sme za zátačkou uvideli sedlo šturca.

No v každom prípade táto akcia prekročila očakávania, len škoda, že nie v tom správnom smere, ale aj také treba, aby pýcha neprerástla bežkára.

 

img_20220210_134346.jpg