Choď na obsah Choď na menu
 

 

Zimný zraz Police nad Metují

 

14. - 17. 2. 2019

Osemnásť členov nášho klubu sa zúčastnilo českého zimného zrazu turistov, kombinovaného s 52. ZZ KST v krásnom kraji pieskovcových veží Adršpachu.

Ubytovaný sme boli na škole a mali v tom slušné zmatky, lebo nás mali dva krát a mali sme byť do poslednej chvíle v telocvični, ale nakoniec to dobre dopalo a skončili sme v triede. Majú tam krásnu školu, super vybavenú i super udržiavanú.

img_20190217_084126.jpg

 

Presúvali sme sa autami, len Jarko sa zviezol s Milankovcami vlakom, je to štyristo kilákov, cca šesť hodín autom, ale stálo to za to a ešte sa tam vrátime.

Pri zahájení sa moc nevykecávali, privitali slovákov aj poliakov a bola i čestná salva nejakých místnich ostrostrelcov, tej kultúrnej časti moc neublížili, zahralo nam len nejaké kvarteto zo školy.

Stravu sme mali len večere v místní vývarovne na družstve, ale varili dobre a chutne.

V piatok ráno nám zaspievali žiaci vo vestibule a my sme vyrazili na L3. Trasa viedla z Horního Adršpachu cez Kalousy, rozhlednu Čáp, Dedov do Pekova, cca 25 km.

Sneh bol zrána ľadový, nedalo sa moc namazať, skúšal so i pásy, ale zas to moc brzdilo. Viacerí sa tam trápili, iba Tono si to užival, korčuloval si po planinách.

Naopak dopadol Jožko, dobehlo ho makanie v posilke, mal silné krče a tak to radšej zabalil.

Pekná bola rozhľadňa Čáp, ale ja s Jankou sme to obišli po poli, vraj tam bol divoký zjazd.

Ja som s Jankou uzatváral našu grupu, v zjazde v Bischofsteine Jožko mierne upravil tvar svojich palíc, spravil ich pravouhlé, zreparoval ich nejakými tyčkami a páskou.

Ukončili sme to v Dedove, ale časť našich pokračovala cez kopec, lúky a Ostaš až do Police.

p2150113.jpg

 

Večer sme zbehli na premietanie Kostariky, po našom skôr kostivriti, kvasinkové pivo a nejake countri, nebolo to až také strašné i keď Mirku z toho švaclo o zem.

V sobotu sme boli trať L1 z Ruprechtíc na Ruprechtický Špičák a po hrebeni cez Javorový Vrch až do Janovičiek.

Sneh bol už lepší, ale pod Špičákom som dal pásy a došiel som na nich až do cieľa. Padlo za obeť trase zase pár paličiek, aj Mirka jednu obetovala.

Hrebeň bol celý hore dole, miestami to bolo rozbité a museli sme aj kúsok zo Špičáku niesť, záver trochu ľadový.

V reštike v Janovičkách bol nával, bus mal prísť až o pol piatej, ale zviezli sme sa dole so Staro Lubovniančanmi busom.

p2160213.jpg

 

Zbehli sme na neskorý obed do Ostašu, kde sme neskôr presedeli i oficialny záver. V sobotu boli pešiaci na prechode Adršpachom, bolo to ľadové a mali aj špekáčky opečené.

Papučák mali na vstupné, kapacita asi tretina účastníkov, lístky sa rozchytali za pár minút. Z našich bol len Peťo s Majou. My sme si spravili zábavu v triede.

V nedeľu sme ešte vybehli pozrieť Ostaš, bolo to pekné, ale hnusne ľadové, už to nebolo ani na róžovky, ale na poriadne mačky. Lubo s partiou boli kuknúť múzeum Merkúru, detskej stavebnice.

img_20190217_103519.jpg

 

 

Bol to dobrý zraz i keď to oteplenie narobilo problémy, je to krásny kraj, plný pieskovcových útvarov, bludísk, skalných hríbov a veží, prídeme to poriadne pozrieť v lete.