Choď na obsah Choď na menu
 

 

Vyhliadka Malý Lubín

 

17. 2. 2018

Bol som po nočnej, ale slniečko protivne vysvecovalo a zlákalo ma von. Najprv som dumal Vtáčnik, ale potom som sa rozhodol pozrieť tú novú vyhliadku, čo zbudovali na Malom Lubíne nad Chalmovou.

Je to na modrej značke, čo ide na Veľký Lubín, v sedle Pod Drieňovým vrchom sa značka otáča a vracia do Chalmovej.

Teraz sa tam pripravuje aj náučný chodník čo pôjde na Malý Lubín, kaplnku sv. Huberta, kostol sv. Anny i Chalmovský Kaštieľ s parkom. Tabule už boli osadené, ale boli ešte prázdne.

Obzrel som si pekné vápencové skalky, boli by super na jarné rozliezačky a dubovým lesom som stúpal serpentínami na celkom pekný chodník, vhodný aj pre biky. Ide z luky zlava a v lete to pôjdem s bikom poriadne preskúmať, kam až ide.

Ja som z neho po kuse odbočil doľava po modrej značke.

Slniečko sa niekam schovalo a ja som po hrane dorazil k vyhliadke, stretol som tam dvoch postarších pánov na vychádzke, tak sme chvíľku hodili reč.

Vyhliadka je jednoduchá, konštrukčne podobná posedu, ale v podstate stačí, je to poctivá robota, strecha je z dreveného šindľa a ako celok zapadá do prostredia.

Háklivé miesto je osadenie stojok v teréne, tu je to vyriešené betónovými pätkami, tak to nebude odhnívať a chvíľu to vydrží.

Výhľad je pekný na celú dolinu, od Bralia až po Kuní vrch.

Pofotil som aj žlté plody imela, musel som sa kvôli tomu i na strom vytrepať.

Zišiel som kolmo dole na ten pekný chodník a po ňom až na veľkú lúku, kde je postavená nová kaplnka zasvätená sv. Hubertovi, patrónovi poľovníkov. Ešte nie je dokončená, chýba vnútorné vybavenie. Je tu postavený aj pekný nový altánok, také drevené posedenie.

Po modrej som následne zišiel ku kúpeľom k autu. V závere boli ešte osadené drevené schody so zábradlím.

Celkom pekná vychádzka, lokalita doteraz nebola nejako príťažlivá, dubina na vápenci je už raz taká, ale je pravdepodobné, že teraz sa to stane celkom vhodným cieľom nedeľných vychádzok.

 

p2178844.jpg