Choď na obsah Choď na menu
 

 

Zniev a Vyšehrad

 


10. 3. 2016

Po horskej ceste z Kľačna cez Vrícke sedlo prichádzame do Kláštora pod Znievom. Parkujeme pri cintoríne a v zložení Monika, Naďa a ja čiže Ďuro stúpame cez luky k lesu.

Zastavujeme sa na blízkom kopčeku s krížovou cestou, situovanou do brán v obrannom múre a kaplnkou.

Pokračujeme ďalej, cesta stúpa lesom. Posedeli sme si na lavičke s výhľadom na rybník i na výhliadke nad vápencovým bralom. Sprava je ledva viditeľná Ostra, Tlsta, Borišov i Ploská, pred nami zas vidíme snehové vrcholy Martiniek.

Povedľa Dolného hradu sme prešli na vrchol Znievu s peknými výhľadmi na Kľak, skalu Partizán i Dutú Skalu. Sú tam krásne staré exempláre smrekovca opadavého. Niečo sme zajedli porobili foto a zišli na dolný hrad. Prezreli sme si to, zase niečo pofotili a zišli k autu.

Presunuli sme sa do Vyšehradného sedla, kde sme nechali auto. Cesta bola rozrytá mechanizmami  čo sťahovali  drevo a tak sme stúpali povedľa po lúke.

Nie je to moc dlhé ale celkom záživné. Pri vstupe do lesa stúpame  šikmou rampou doprava na hrebienok, po ktorom prichádzame na vrchol Vyšehradu. 

Je tu pekné bralo s výhľadmi na Budiš, Jasenovo, Štyri chotáre i Veľkú Fatru.

Tak sme sa pokochali, niečo odfotili a zišli k autu. Auto malo oškretý nárazník, nejaký debil sa tu otáčal a asi to zle odhadol, škoda ale našťastie nebola veľká.
 

Pekná nekomplikovaná vychádzka s dobrou partiou v slušnom počasí.

 

p3101796.jpg