Choď na obsah Choď na menu
 

 

Piz Palú 3901 mnm

 

14. 8. 216

Ráno sa presúvame na parkovisko pri lanovke Diavolezza, odkiaľ nás lanovka vyviezla do 3000 metrov na Bernský ľadovec. Je tú krásny výhľad na okolité kopce, Piz Palú, Piz Bernina, Piz Arglent, Piz Zipo i Belavistu.

Nastupujeme na trasu po kamennom hrebienku doľava od ľadovca, povedľa zakrytého snehu, potom cez prehup do kamenistého svahu a cez hrebienok na nástup na ľadovec. Obliekame si sedáky, rozbaľujeme lano, dávame mačky, prilby i návleky.

Delíme sa na dve družstvá v prvom ide Alenka, Dominika, Vlado, Villi a ja, v druhom zas Maja, Milka s Jožkom, Jarko a Ľubo.

Prvý úsek je rovinatý tvrdý ľadovec, trošku dole potom hore a dostávame sa na prvé stúpanie s vrásnením a trhlinami. Počko vyšlo a spoza kopca už prerážajú ostré slnečné lúče, ký my sme ešte stále v hlbokom tieni.

Pod stúpaním vyťahujeme cepíny a Vlado vpredu dostáva inštrukcie. Robíme prestávky, lebo stúpanie nám kradne kyslík, druhé družstvo postupuje za nami v odstupe asi tristo metrov. Fotím ľadové seraky i zostupujúce družstvá. Vyrážali ráno o druhej z chaty, kým mi o pol deviatej z lanovky.

Plán je vyjsť do sedla v 3750m, podmienkou je točiť najneskôr o 13°° hod, aby sme chytili poslednú lanovku.

Do sedla sme dorazili za päť jedna, na skalnatom hrebienku s medenou tabulkou si dávame pauzu i neičo pod zub. Ja som zbehol na neďaleký snehový hrebienok s prevejom.

Dole sa išlo podstatne lepšie, Dominika si skúsila i menší zjazd po zadku, len cepín na batohu jej menil smer. Po ľadovci sme už šli bez zastávok, na tom slnku bolo horúco, človek zapol autopilota a to malo následky, najprv ľahol Vilko, keď na mokrom snehu pokĺzol a potom som sa vysekal ja, keď som zachytil hrotom mačky vyčnievajúci kameň.

Lubové družstvo sme dobehli na nástupe na ľadovec, odstrojili sme sa a po skalnatom hrebienku vrátili nekonečným  slnečným úsekom na lanovku. Stihli sme aj pivečko na terase, kým sme sa zviezli dole. Eva nás čakala dole pri lanovke, len sa tak motkala po chodníkoch.

V kempe sa varilo a bola i večerná prechádzka po kempe, noc bola podstatne teplejšia.

 

p8143365.jpg