Choď na obsah Choď na menu
 

 

Baranec - Plačlivô

 

3. 9. 2016

Počasie bolo priechodné a tak sme naplánovali neplánovaný výjazd v piatok v noci na sobotu ráno.

Z nočnej som bežal domov pokrmiť hid, bo mama bola v teplých krajoch, na nejakej Sicílii či kde v tamtárii, niečo som zajedol i kafe bulo.

Presunul som sa k Duškovi, kde som sa mu naautil do Kie, v Martine sme pribrali Janku s Pavlinou a Liptovský Mikuláš sme netrafili na prvý pokus, vracali sme sa od Hybe, skrátka  - hybaj späť.

V ústi Žiarskej sme nechali auto a po žltej sme sa pachtili hore smrekovou rúbaňou.

Rástli tu pekné hríby a tak som šiel viac mimo chodníka, ako po ňom, aj som niečo nafotil, ale stálo by to za poriadnu prechádzku s košíkom.

Pod Holým sme si dali prestávku s malým frištikom i debatou s párom od Mníchova, pani bola z Čiech.

Pokračujeme kosovkou, kopec nemá konca, neskôr sa mu aj kosovka minula.

Dorážame vrchol s krásnymi výhľadmi, škoda že je trocha opar, boli by super fotky. Trochu sme sa vytešovali a lebedili si na slniečku, i vetrík sa niekde stratil.

Pokračujeme smerom na Plačlivô, strmým zostupom a potom tým miernym stúpaním, zdola až také mierne ani nebolo, samá húpačka.

V sedle sme sa s Jankou rozhodli, že to Plačlivô dáme i keď toho času moc nebolo. Duško s Paulou pokračovali pomaly z sedla smerom na Žiarsku chatu.

Zvrchu boli pekné výhľady na Ostrý Roháč i Tri Kopy. 

Zostup bol celkom rýchli, keď kolená držia, je to pohoda.

Duško s Paulou sedeli pri pliesku a sledovali náš postup, potom pokračovali dole.

Až v spodnej časti doliny sme prišli na to, že zabudli palice pri pliesku, tak som kopol do vrtule a vrátil som sa pre ne, keby tam už neboli, asi by ma šľak trafil, ale boli tam.

Dobehol som ich nad chatou, kŕmili sa malinami, boli sladké ako med, tak som sa pripojil.

Na chate sme si dali varenú klobásku, bola poloteplá, kvalitou nič moc. Personál asi tiež, húkal tam na hosťa, že prehliadol hotovú objednávku, no otras.

Požičali sme si kolobežky za 5 Eur a dole asfaltom sme šliapať nemuseli, pohodlne sme sa zviezli, celkom sme so to užili, ale aj tak sme dorazili k autu, už skoro za šera.

Pekná akcia, celkom náročná, bolo to pre mňa skoro 2000 výškových s dobou partiou je to radosť.

 

p9035991.jpg