Choď na obsah Choď na menu
 

 

Výstup na Chleb, alebo Šútovské kolečko

 

20. 3. 2015

Už dlhšiu dobu som pokukoval po výstupe na Chleb zo Šútova cez Šútovský vodopád, raz to bolo aj na spadnutie, ale Ľubo ma odhovoril, že je toho moc na jeden deň a skončili sme na Skalke.

Teraz som mal viac dní voľna, počasie bolo ideálne a tak som nahovoril Peťa Róžu a vyrazili sme ráno o pol deviatej z Prievidze. Auto sme nechali v Šútove a cez Zajacovú sme stúpali na chatu pod Chlebom. Ešte povedľa Snilovského potoka sa dalo aj bez mačiek, ale za zákrutou snehu pribudlo a bol dosť ľadový, tak som dal mačky a Peťo zas Róžovky. Cez Čierťaž sme sa dostali na zjazdovku pod chatou, kde nás postupne predbehlo zo šesť skialpinistov. Čas bol nádherný, viditeľnosť dobrá, tak sme čosi nafotili.

Na chatu sme dorazili okolo trištvrte na jednu, dali sme si baraní guláš a pivečko a o pol druhej vyrazili ďalej. Nešli sme až do Snilovského sedla, ale po zimnom značení sme to sekli na hrebeň a po ňom na vrchol Chlebu.

Stretli sme tam fotografa Petra Olekšáka, ktorý chcel odtiaľ fotiť západom slnka sfarbený Rozsutec, ale do západu mu ostávalo čakať ešte tri hodiny.

Pri zostupe smerom na Hromové sme to sekli šriegom dole snehovým poľom do sedielka pod Úplazom. Sneh bol rôznej kvality, miestami zmrznutý na kosť a miestami sa prebáral aj po pás. Zo sedielka sme sa pustili priamo dole vymrznutým žľabom s výhľadom na Stoh. Značka sa odchyľovala doľava, prejdené to nebolo, sneh tam bol mäkký a prebáral sa, tak sme sa radšej držali línie žľabu. Bolo to dobré až kým sa nenapojil do žľabu potok od Mojžišových prameňov, potom sme sa museli držať vo svahu napravo. Križovali sme viacero medvedích stôp.

Terén bol miestami strmý a pri zostupe k potoku to Peťové kačičky nezvládli a slušne tam zahučal, našťastie bez následkov. Neskôr sme prešli do ľavého brehu a pod veľkou skalou natrafili na modrú značku. Zišli sme k vodopádu kde sme spravili pár fotiek. Fotili sme aj rozkvitnuté deväťsili povedľa chodníka a Peťo našiel aj jede ohnivec jarný. Po ceste sme zišli do Rieky, odkiaľ už bolo k autu len desať minút.

Suma sumárom to bolo devätnásť kilometrov, tisíc tristošesťdesiat metrov hore dole za osem a pol hodiny aj s prestávkou na obed.

Bola to excelentná túra s krásnymi výhľadmi, náročným terénom, hojným prevýšením, s poriadnym klesaním, hľadaním priechodnej trasy i zaujímavým fotením.

 

                                                                                                                               Ďuro

 

 

p3201047.jpg
 

Náhľad fotografií zo zložky Výstup na Chleb 21. 3. 2015