Choď na obsah Choď na menu
 

 

Vltava I. Vyšší Brod - Nadhorany

 

24. 7. 2015

Ráno sme zbalili stan, dali sme voľačo pod zub a vyrazili nafasovať lode. Milanko mal šestnásť ľudí, nás bolo päť, tak sme nafasovali jedenásť lodí, s tým že ja môžem ísť aj sám. Dofasovali sme aj vesty, pádla a barely. Po krátkej inštruktáži sme sa nalodili a pomaly vyrazili dole prúdom. Voda bola silne hnedá s penovou čepičkou z turbíny kúsok nad kempom, to hnedé zafarbenie mohlo byť rašelinového pôvodu.

Ten prvý splav bol ľahší ako vyzeral, síce to skočilo, ale dalo sa to v pohode ustáť, ale aj tak sa tam voľakto vykúpal a pár zbabelcov to obišlo po brehu. Pod jezom sme sa počkali, pochytali plávajúce pádla, fľaše či podritníky, vyliali prebytočnú vodu a pokračovali ďalej.

Počasie bolo od rána pod mrakom, ale celkom teplo, časom aj slniečko vyšlo.

Na obed sme sa zastavili v Rožmberku. Pozreli sme si mestečko, poniektorí absolvovali aj prehliadku zámku, my sme si radšej dali niečo z českej kuchyne. Moravský vrabec s knedlíkem a zelím, spláchnutý dobrým pivečkom nám skutočne padol vhod.

Po tretej hodine pokračujeme ďalej, čaká nás ešte desať kilometrov. Slniečko pripeká a ja som si uvedomil, že som sa ráno nenamazal.

Premávka na vode je hustá a občerstviť sa dá aj priamo na vode pri plávajúcom bufete zvanom tanker kapitána Morgana, stretli sme ich za deň aj niekoľko. Okrem nich sa o žalúdky splavovačov stará spústa občerstvení a bufetov, niekde piekli ryby, niekde krkovičku a rebierka, polievky mali skoro všade, grilované klobásky a encián tiež.

Kotvíme v kempe u Fíka, po našom u fifíka,boli sme si vybrať prevážanú batožinu, ubytúvame sa a staviame stany. Potom sprcha, nejaká večera a pivečko. Chýba nám jedna loď, Ďuri s Fajkym, nejako už od rána sa držali vzadu, telefóny neberú a v novinách tiež o nich nič nepísali. Nakoniec Milan rozhodol, že však sú už dospelí a nejako sa už o seba postarajú. Bol som s Jarkom pozrieť aj v kempe na druhom brehu, či tam nie sú, ale neboli, to brodenie po kolená vo vode bolo celkom zaujmavé. Večer sme zasadli pred bufetom neďaleko pódia s živou kapelou a trochu popili, počúvali a poklábosili.

 

p7240267.jpg