Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

Výstup na Zniev

 

 

15. 2. 2014

Hlásili pekný čas a mali sme chuť niekam vyraziť na prechádzku. Ako cieľ ma napadlo zdolať nenáročný kopec v našej oblasti na ktorom som ešte nebol s pekným menom Zniev.

Zastavil som sa v Prievidzi pre Viliho s Alenkou a cez Klačno a Vrícko presunuli do Kláštoru pod Znievom. Cesta to bola úzka, samá zátačka, dosť strmá, paráda pre bicykel.

Auto sme nechali pri kostole a povedľa cintorína pokračovali k lesu. Odbočili sme na kostol s krížovou cestou s kruhovou ochrannou architektúrou, neskôr sme sa dočítali, že to bol dolný hrad s opevnením. Pri stúpaní lesom sme míňali kaplnku venovanú sv. Margite uhorskej.

 

 

dsc_4554.jpg

 

Po krátkom ale strmom snehovom výšvihu sme sa dostali k zrcúcaninám hradu, aj sme špekulovali ako sa do nej dostať, ale nešlo to. Pokračovali sme ďalej a asi po dvadsiatich minútach sme dosiahli vrchol s peknými výhľadmi.

Chvíľu sme sa tam zdržali a potom zahájili návrat, ja som fotil obrovské smrekovce opadavé a Vili s Alenkou zatiaľ obišli tú zrúcaninu a našli vchod z druhej strany.

Dole sme si pozreli infotabuľu a ešte zabehli do miestneho pohostinstva na gulášovú polievočku s kafíčkom a mazali domov.

 

dsc_4589.jpg

 

Celkom pekná vychádzka, nie náročná, ale uspokojivá.

 

dsc_4681.jpg

 

dsc_4681---kopia.jpg