Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

Veľká Skala a Princezničky.


 

27. 10. 2014

Ráno sa zmenilo na pekný slnečný deň a tak som zobral foťak, že sa pôjdem prejsť. Za cieľ som zvolil hrebeň na pravej strane Bystričianskej doliny s dominantou Veľkej Skaly a Princezničiek.

Stúpal som hneď z ústia doliny po nových zvážniciach na bočný hrebienok, po ktorom som sa dostal až ku skalným bralám v hornej pasáži. Nasledoval rovný úsek ku kamennému svahu s výhľadom na lom, je to tu divočina a veľa ľudí sem evidentne nechodí. Odtiaľ som už stúpal k princezničkám, je to impozantná formácia skalných veží. Vyliezol som hore pod borovicu a nafotil pár záberov. Slniečko svietilo a bolo tam pekne.

Pokračoval som lesnatým hrebienkom ku starej škôlke, odkiaľ som zišiel na vyhliadku Veľkej Skaly, brala týčiaceho sa nad Bystričianskou dolinou. Bol som sklamaný, lebo slnko tu už nesvietilo a moc sa fotiť neoplatilo. Niečo som zajedol a vypil, kým som vyrazil ďalej. Postupoval som traverzom ponad skalné veže s pekne nasvietenými scenériami borovíc a skál.

Ďalej som pokračoval kolmo hore na hrebeň, obišiel som najvyšší bod a po druhej strane hrebeňa som sa vracal späť. Je to tam strašne nepriechodný náročný terén, samé kamenné polia s machovými šutrami tak do pol metra, v kombinácii s vrstvou lístia je to ideálne na zlomenie hnáty.

Konečne som sa dobojoval na zvážnicu a po nej som už v pohode pokračoval ďalej až na hranu nad ústim doliny, odkiaľ som zišiel k autu.

 

dsc_0561.jpg