Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

Kráľová Hoľa

 

19. 10. 2014

Na nedeľu bola veľmi priaznivá predpoveď počasia, slnečno a vysoká viditeľnosť. Padol návrh na Kráľovú Hoľu zo Šumiaca a nazbieralo sa nás do troch aut.

Po príchode do Šumiaca to tak ale nevyzeralo, bolo zahulenô, pod mrakom, skrátka žiadna sláva, ale náladu nám to nekazilo.

Vyrazili sme hore po modrej značke, chodník stúpal smrečinou a aj nejaký hríbik sme videli. Zastavili sme sa na mini krížovej ceste a spravili pár foto.

Chodník stúpal kolmo hore, výhľady moc neboli, ale našiel som bokom od chodníka za hrsť brusníc, ktoré potešili. Hoci bolo dosť chladno a pofukoval vietor nám zima nebolo, postupne sme sa zGabali častí oblečenia, ale čiapky sa hodili.

Pod vrcholom bola hmla ako páperová perina, len na chvíľku sa to roztrhlo, tak sme fotili bočný hrebeň s inverziou. Zostal som pozadu, čakal na ďalšie okno, aby som nafotil vysielač, ale dlho som nemal šťastia, až tesne pod vrcholom sa to začalo trhať a odrazu bolo okolo jasno, slnečno s modrou oblohou. Nafotil som pár zaujímavých snímkou a z partie čo ma dobiehala sa vykľuli Prievidžanci, vpredu šiel Keke. Na hrane severne od vysielača stalo niekoľko skupín a fotili Tatry, chvíľami nebolo vidieť nič a chvíľami sa odhaľovali v celej svojej kráse.

Bol som pozrieť i vrchol a potom sa presunul do miestnosti pre turistov v chodbičke vysielača, ktorú už okupovali naši. Prišlo na rad jedenie i za jeden dva gambáčiky sa ušli.

Ďalej sme pokračovali po zelenej smerom na Telgart, prešli cetu a zostupovali pekným skalnatým hrebienkom s kosovkou, neskôr polomom. Chodník mala križovať žltá značka po ktorej sme sa mali vrátiť na modrú do Šumiaca. Zelená sa začala uhýbať doľava, tak sme zostupovali vychodeným chodníkom rovno dole a na zvažnici so žltou sme odbočili. Boli sme zadný voj, predný voj nás čakal na križovatke žltej a zelenej a keby som im nezavolal, tak by nás tam asi dlho čakali.


 

                                               

dsc_9261.jpg