Choď na obsah Choď na menu
 

 

Diaľkový turistický pochod pohorím Pohronský Inovec.
 
 
po našom a teraz 
 
Inovecká dvadsaťpäťka
 
25. 1. 2014
Na akciu ma upozornil Vlado Sokolovský a keďže mi vianoce venovali pár kilo navrch, rozhodol som sa rozhýbať tú boľavú achilovku.
Ohlásil som viacerých, ale len Dominika mala záujem.
Ráno po nočnej som sa pobalil, natankoval a vyrazil. V noci prituhlo na -8° C, cesty boli namrznuté a tak som bol pomalší a dorazil som o desať minút po oficialnom štarte.
Kúsok od stanice som stretol Vlada, už šliapal trasu.
Na stanici som nechal auto, prezul sa a spolu s Dominikou vyrazil cez mesto po červenej.
Prvý raz sme zakufrovali na Záhrbe, zmýlila nás červená šipka na plote. Potom sme ešte pár krát mudrovali kade, lebo to značenie až po Loksovú Lúku je  značené hodne poriedko, dokonca na križovatke troch ciest nebolo označené kade ďalej, Dominika mala v mobile aplikáciu turistické mapy s GPS a tak sme sa nejako vymotali. Svietilo slniečko, riadne mrzlo, podklad bol premrznutý. Boli krásne scenérie s omrznutými stromami, kríkmi i trávou. Pri jednej skratke, keď sme zistili, že sme na vedľajšej zvážnici som zachytil slučkou šnúrky na topánke odrezaný bučok, členok mi vyvrátilo a tá achilovka rozbolela ako čert, kríval som skoro až po Inovec.
Vrchol sme dosiahli presne na obed a na chate sme si dali pivko a výbornú fazuľovicu. Odtiaľ sme pokračovali po modrej smerom na Kuchyňu, najprv lesom potom lúkami a neskôr aj po ceste.
Za Kuchyňou sme sa zvrtli doprava na Novú Baňu, mysleli že už to musí klesať, ale prd, furt sme stúpali a klesali, až neskôr prišlo rapídne klesanie zvažnicou v lese.
Do Novej Bane sme dorazili okolo piatej, už sa pomaly zmrákalo. Sadli sme v reštike a navečerali sa, pivko len nealko, ešte nás čakalo šoférovanie domov.
Vymotať sa z Novej Bane po tme, pri tom žiadnom značení sa ukázal byť celkom problém, tak som nakopol navigáciu v mobile.
Keďže som bol po celodennom pohybe na mraze celkom premrznutý, doma som sa len prezleikol, hodil do batohu šlapky, uterák a šampón a presunul sa do sauny na Púšť. Kým som sa rozmrazil, vymenili sa v saune tri skupiny, ale bola to paráda.
Asi už nič lepšie ako dobrú saunu po takomto vymrznutí, už nikto, nikdy ani nevymyslí.
 
Bolo to celkom náročné, dohromady 27,5 km,prevýšenie 960 m, po nočnej s tou boľavou nohou som mal toho plný fiok, ale bol som rád, že som vyrazil. Počasie vyšlo až neuveriteľne. Nabudúci rok ak zdravie vydrží by som si asi dal aj tú dlhú trasu.
 
                                                                                                                                                   Ďuro
 
 

24.-pohr.-inovec-.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sobota 25. 1. 2014 štart o 8.30 hod

Trasa: http://mapy.hiking.sk/?hpid=AJUj3
Dĺžka trasy: 45 km
Celkové stúpanie: 1600 m

(ak si netrúfate na 45 km trasu, príďte na 26 km okruh:
http://mapy.hiking.sk/?hpid=5Gyhf )

Upozornenie pre odporcov asfaltu: Na trase je niekoľko dlhších asfaltových úsekov (viz mapy).

Pochod sa uskutoční neorganizovane-minimalistickým štýlom - nečakajte žiadne živé/neživé kontroly, špeciálne značenie, ani tety s čajíkom a chlebmi s masťou a cibuľou na občerstvovačkách ;-)

Zraz: Železničná stanica Nová Baňa

Štart: 08:30 (štartuje sa za každého počasia okrem monzúnu, padania traktorov a víchrice 11. stupňa)

Kontroly: Formou fotenia rozcestníkov / miest, ktorých zoznam dostanete na štarte. Za absolvovanie 45 km trasy pochodu obdržia účastníci diplom klubu TK Filozof (buď v cieli, alebo potom prostredníctvom e-mailu).

Cieľ: Námestie slobody v Novej Bani - ak nebudeme príliš zapráskaní od blata, stretneme sa v reštaurácii U Návarku (nachádza sa na zelenej turistickej značke v centre Novej Bane): http://mapy.hiking.sk/?x=18.6391&y=48.42471

VÍTANÍ SÚ VŠETCI - TURISTI, AJ BEŽCI.

MOŽNOSTI OBČERSTVENIA:
- Pohostinstvo v Bukovine nefunguje, iba obchod.
- Chata na Veľkom Inovci - cez víkendy majú otvorené (potvrdené aj od posádky).
- Chata pri lyžiarskom stredisku Drozdovo - http://mapy.hiking.sk/?x=18.55143&y=48.429 - v chate sa nachádza aj reštaurácia.
- Pramene sú pri Inoveckom sedle a pred Obyckými lúkami.
- Treba si pitie (a pre istotu aj niečo na jedlo) zobrať aj so sebou.

SPOJE :
Z Bratislavy hl.st. R831 Tajov o 06.01 hod. (príchod 08.15)

Z Trnavy bus o 06.45 hod. (príchod 08.25) - ide cez Nitru a Zlaté Moravce,

Posledný rýchlik z Novej Bane do Bratislavy ide 19:46, posledný autobus do Bratislavy ide o 20:45 (cez Zlaté Moravce, Nitru a Trnavu).