Choď na obsah Choď na menu
 

 
 
Výstup na Veľký Bok.
 
 

6. 8. 2011

Ako to v poslednej dobe býva, vždy na víkend predpoveď počasia býva mizerná. Aj na nedeľu 6.8.2011 na horách špatne.

Tak sme to skúsili na sobotu. Ale kde na rýchlo?

Prišlo mi na um, že v prvú augustovú sobotu obec Heľpa robí výstup na Veľký bok. Robí to na pamiatku bojov, ktore sa odohrávali v týchto miestach.

Tak sme to v piatok večer zbuchli do kopy a ráno o ôsmej sme boli na zahájení tohto výstupu.

Heľpiansky chlapi nám zaspievali na cestu a vyrazili sme. Samozrejme na trasu A pre zdatnejších turistov, ktorí vyrážali z Heľpy. Ostatných vyviezli na sedlo Priehyba a odtiaľ pokračovali hrebeňom po červenej.

My sme prišli na to až v zarastených krkahájoch cez ktoré nás miestny mladý turista viedol, prečo zvolili autobus. Šli sme po neznačkovanom teréne kolmo na vrstevnice rovno na hrebeň.

Dopotení sme vyšli neďaleko Kolesárovej. Ešte kúsok pod hrebeňom sme si vyfúkli pri poľovníckej chate, kde sa vodca už odpojil a my sme už pokračovali po červenej ďalej.

Na Zadnej holi sme dali pauzu a po žltej pokračovali do sedla pod Veľkým bokom. Tam sa už varil guláš, ale my sme ešte pokračovali na Veľký bok.

Po 50-tich minutách sa nám otvoril ďalší z pekných kruhových výhľadov. Videli sme nádrž Čierny Váh, ale najmä veľké holé miesta vyťaženého dreva po kalamite.

Po návrate ku chate prišiel na rad gulášik, potom prednáška o bojoch v okolí bývalej chaty a následne zostupová cesta do Hoškovej doliny na križovatku Ráztoky.

Odtiaľ nás po vylosovaní tomboly previezol zabezpečený autobus na Horehronskú stranu.

Pri dobrom pive v krčme na novovybudovanom námestí sme zhodnotili, že to bola náročná ale pekná túra.

Prešli sme cez 25 km 1410 m prevýšenie za 7,30 hod. Myslím,že na sobotu celkom slušné.

 

 
                                                                          Jozef P.
 

Náhľad fotografií zo zložky Výstup na Veľký Bok