Choď na obsah Choď na menu
 

 
 
Slnečné Vysoké Tatry.
 

30. 9. 2011

Dlhodobo pekné jesenné  počasie vylákalo do hôr húfy ľudí a najmä do Vysokých Tatier.

Nastala vhodná príležitosť tým, že som mal v piatok voľno a  tak sme sa k ním pripojili.

Zostava bola s turistami ktorí môžu vyraziť viac menej hocikedy. Aj Ďuri mal záujem, len akosi sme sa nemohli dotelefonovať.

Mal som v pláne Rysy z poľskej strany a keďže som nechcel vstávať veľmi zavčasu tak som našiel ubytovanie v Novej Lesnej. Nakoniec sa nám  trafil aj autobus až do Lysej Poľany tak sme mali aj dopravu vyriešenú.

Ugy, Eva G. a Ľudka Šlenkerová si vybrali Bielovodskú dolinu, tak sme šli jedným spojom. Už dole sa valili húfy na Morské Oko tak som usúdil, že výstup nebude jednoduchý.

Na  Morské Oko sme šľapali pešo, lebo 10 EUR na osobu koňmo sa nám videlo veľa. Nakoniec nás v dvoch tretinách cesty predbehol len jeden voz.

Po malej prestávke na Morskom oku sme pokračovali vo výstupe. Cestou sme pozorovali krásu zrkadliacich sa Mengušovských štítov, Čubriny i Mnícha v priezračnej vode Morského Oka.

No a neskôr sme už len pozorovali chodník a reťaze ovešané turistami. Pred vrcholom sa to dosť zahltilo tak sme museli čakať, kým kolejka (vlak po poľsky) idúca oproti prejde a my sme mohli pokračovať.

Potom už len výšvih na záver a boli sme takmer na vrchole.

Celkom na vrchol dostať sa bol dosť problém, čo je vidieť na fotkách. Na našej strane to bolo podobné. Hlavne na reťazových úsekoch som toľko ľudí ešte nezažil.

Na chate pod Rysmi sme sa nezdržovali, lebo to bolo jedno stavenisko. Dokončovali vonkajšie opláštenie a dúfam, že to stihli do tejto zmeny počasia.

Nasledovala zastávka na Popradskom a 17,40 sme stíhali vlak zo Štrbského Plesa do Novej Lesnej.

 

Pri večernom, nie dlhom posedení sme sa rozhodli, že v nedeľu pôjdeme na nie práve obľúbený Slavkovský štít.

Predpokladali sme, že po sobote bude aj na Kriváni veľa ľudí a Slavkovský je pre nás najbližšie.

Presne o 12-stej hodine sme stáli na vrchole. Parádne výhľady môže určite  potvrdiť aj druhá partia, ktorá sa dala do kopy a vyrazila v nedeľu.

Zostup už nebol taký úspešný. Ugróczy stúpil na kameň,ktorý sa mu zvrtol, stratil rovnováhu....ruka pod telom, hlava v kosodrevine a členok vykrútený.

Našťastie to pomaly rozbehal a helikoptéra nemusela štartovať.Trvalo to síce dlhšie, ale po svojich.

Ľudka a Evka G.nešli až na vrchol, zato našli peňaženku a po vrátení majiteľke šli to zapiť. Posledné pohľady na čisté štíty, možno na dlhšie a bolo po peknom výlete.

Myslím, že to bola pekná náhrada za tie upršané Júlové Tatry.

 
                                                                                                                                                         Jozef P.
 

Náhľad fotografií zo zložky Slnečné Vysoké Tatry foto