Choď na obsah Choď na menu
 

Splav Hron 2010

16. 6. 2010

 

Splav z Nemeckej do Zvolena dňa 12. a 13. júna roku páne 2010

 

alebo, keď je niekomu dobre ide aj na veľkú vodu.

 

 

12. - 13. 6. 2010

 Séria plánovania Sázavy bola prerušená náhradou, volebným splavom na Hrone. Účasť hojná, šesť dvojíc a jedna trojka je zatiaľ náš rekord.

  Rekordný bol aj počet kúpajúcich a aj prvý úraz, Ľubo si rozfaklil prst, keď počas plavby vedľa lode hore dnom, dostal prst medzi bort lode a kameň riečny.

 
 Po veľkých dažďoch a záplavách už voda celkom opadla, ale aj tak bol stav 165 cm, čo znamená riadny prietok a na niektorých úsekoch to vyzeralo ako konvoj ponoriek.

 
 Rekordmanom podujatia bola dvojka Peťo a Ľubo, keď prvý deň dali šnóru štyri ponory, druhý deň sa tiež neflákali a úspešne bodovali, ale vo vode boli tentoraz úplne všetci. V BB šli tri lode za sebou do splavu a všetky nabrali vodu a šli ku dnu, celkom bez šance.

 
 Silný faktor zohralo, že sme viezli v lodiach všetok vercajch na noc a lode boli riadne zaťažené. Na budúce to budeme riešiť inak.

 
 Úvod bol celkom solídny, Maliny na štarte jednou stranou nastúpili a druhov vystúpili, baby sa namočili na Brode, na Mlynčeku, jedni pri pristávaní a druhí pri štarte, potom silné momenty Peťa a Luba, keď im došlo červené víno, skrátka darilo sa.

  Spalo sa v Šalkovej na brehu, varil sa guláš z Daniela, ale nedočkalo sa ho viacero unavených. Modroočko nám kradlo surové zemiaky z guláša.

Krčma je hneď na druhom brehu a ten vyprážený syr bol skrátka nezabudnuteľný, pivo sa dalo. Maliny sušili všetko včetne dokladov, nevšimli si počas zatvárania barelu, že sa im tam priplietla repka a voda to využila.

   Večer Peťo vytiahol gitaru, Vilko sa pridal a Hoblík tiež nastúpil. Útek z krčmy tiež stál za to, prišla menšia smršť, mobily informovali o riadnych búrkach v základných táboroch, padlo pár kvapiek a inak nič.

 Ráno bolo pod mrakom, dojedol sa guláš a okolo desiatej sme sa pobrali ďalej. V novej Šalkovskej hati sa v piatok utopil vodák, tak sme dávali pozor, aby sa do nej nikto nedostal, síce nevyzerala moc zle, ale pod hladinou je valec a ten je smrteľný bez pomoci vrtuľníka, alebo lana z brehu.

   Na starej Šalkovskej sa cvakol Mireček s Peťom a za ňou sme sa pratali ku brehu všetci. Lode sme preniesli po brehu a spustili na vodu pod haťou.

Po Bystricu bolo všetko fajn, ale na hati v nej sme šli pod vodu ja so Števom a Adamom, Peťa s Villim aj Dominika s Alenkou, len Peťo s Marošom to stihli zvrhnuť ešte nad splavom, ostatní to preniesli.

 V Iliáši sme ani nezastavovali, ale cirkus prišiel na Vlkanovskej pereji. Na hornej mal Ľubo ten úraz, my sme sa skoro potopili a všetci sme stáli v krčmičke na brehu s výhľadom na dolný úsek pereje s dvojmetrovým valcom a veľkými vlnami.

 Ľubo tam chcel zostať, s tým prstom už nechcel ísť na vodu a Peťa už úplne prešla chuť splavovať. Ostatní boli tiež dosť skeptickí, ale presvedčil som ich, že pod tým je to už pohoda a nejako dostaneme lode dole.

Ukecal som ich, že pod tým je už olejček, teda žiadny problém.

 Ja som previezol tri lode, Dominika s Alenkov to tiež skoro zvládli, potom Maroš a Peťo po jednej a ešte Peťa s Dominikou, tentoraz úspešne.

Nižšie bolo ešte pár vlnkových úsekov, síce to nebol sľúbený olejček, tak som sa držal od nich trochu ďalej, ale v podstate pohoda a v závere, keď sme prirazili všetky lode k sebe bola hladina úplne kľudná.

Do Zvolena sme dorazili o pol tretej, odvoz lodí už čakal. Šoféri naskákali do Peťovho auta a mazali do Nemeckej po ostatné autá a my sme obriadili lode, odovzdali veslá, vesty, barely, prebalili a posušili veci a podopíjali prebytky. Ešte nasledovalo bujaré kúpanie s fotením.

Po návrate aut sme sa rozdelili, naložili, vyrovnali sa financie, rozlúčili a rozišli domov.

Už som bol na Hrone viac krát, ale tentoraz to bolo fakt husté, pri hmotnosti lodí a výške splavov to bolo chvíľami bez šance. Počasie nám vyšlo a aj voľby stihli tí ktorí museli. Takúto vodu trafíte tak raz za desať rokov, inak to býva veget, ale mne sa to teraz viac páčilo.

Lode sme mali požičané od firmy DRONTE, boli sme moc spokojný, servis okolo vydávania a preberania bol veľmi dobrý, stav materiálu veľmi dobrý, cena fakt v pohode, cca 12.50 Eura na osobu aj s odvozom lodí.

                    

6.-hron-2010.jpg

                               clipboard01j.jpg                                              clipboard01m.jpg  

 

Ďuro