Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

Trojkráľový Rozsutec

 

 

6. 1. 2010

A s novým rokom prišla aj prvá akcia, na troch kráľov na Rozsutec. Toho roku sme nešli autami, ale busom spolu s našim celým oddielom KST Horná Nitra. Štart bol o 6°° hod z Prievidze.

Na stanici sa zišla celá partia, bolo tam hodne vehaťákov, harcegovcov i našich pešiakov. Tentoraz sme cestovali na sucho, batohy sme schovali v podpalubí a butilky ostali v nich. Šéfom akcie bol Janíča Mikuleje a bol tam aj Jožko Kapusta. Info od horskej služby predpovedalo málo snehu, ale hodne ľadu a to znamenalo, že bez mačiek hore nie.
 

My sme vyrážali z Bieleho Potoka a druhá časť zo Štefanovej. Diery boli celkom pekne vyľadnené, ale rebríky boli miestami v úbohom stave, pokrivené zábradlia, miestami ani neboli. Na mačkách hore rebríkmi a kovovými plošinami, to bol celkom voraz.

Ani hore na lúkach snehu moc nebolo. Na Medzirozsutcoch sme sa počkali a pokračovali doprava hore na Veľký Rozsutec. Stúpanie bolo zdĺhavé, výška pomaly pribúdala. Postretali sme hodne známich aj neznámych, partizančanov, veľkouherčanov, trenčanov i martinčanov.

Vrcholová pasáž bola skalnato ľadová s krásnymi kosovkosnehovými skulptúrami. Na vrchole bola riadna kosa. Šetci tu postávali, usmievali sa, ponúkalo sa, niečo sa zajedalo a hlavne cvakalo sa spúšťami, hoci okolo bolo prd vidieť. Ponúkli ma aj výbornou drienkovicou, to budem musieť dakedy vyskúšať urobiť.

Dole sme schádzali na Medziholie. Bolo treba dávať pozor, terén bol náročný a reťaze prišli občas vhod.

Ďalšia prestávka bola pod strieškou na Medziholí, niečo sa zajedlo i vypilo. Cestou odtiaľ sa preberali témy počítačov, notebukov, foťákov i objektívov. Zakotvili sme na  prvej chate vľavo. Pivečko zapasovalo a aj nejaký pišinger sa našiel.

Napodiv o štvrtej sa pri autobuse stretla plná zostava a mohol sa odpískať odchod. Tentoraz už fľaštičky neskončili v podpalubí a veru aj cikpauza zapasovala.

Do Prievidze sme dorazili o štvrť na sedem, chvíľu sme posedeli v Rampe, prejednali sme splav a rozošli sa domov.

Myslím, že to bolo veľmi dobre naplánovaná a zorganizovaná akcia, všetci sa vrátili v poriadku a to je hlavné.
Hádam o rok sa tam stretneme znova.

 

 

p1060780.jpg



                                                                                 Ďuro