Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

SKALKA poprvé 

 

17. 1. 2010
Práve touto akciou sme zahájili bežkovú sezónu 09/10. Snehové podmienky stáli doteraz za fajku dymu a až teraz konečne sú podmienky na Skalke vyhovujúce, hoci spodok severného okruhu mal snehu len tak tak a južný okruh v spodnej časti prejazdný nebol vôbec. Ale aj tak, vzhľadom k tomu, že u nás sneh nie je vôbec je to paráda. Južný okruh nám neodporúčali aj preto, že je velmi zaľadnéný a miestami nebezpečný.

Aj tak sme sa dlho rozhodovali, pre sever hovoril sneh a pre juh zase hostinec. Vyhral sever, ale ten nástup sme išli prvý raz. Najprv na vrch zjazdovky, potom do lesa, kde sme zase strmími serpentínami klesli dole o sto metrov. Nie je to moc dobre vyriešené, lebo pri strete bežkárov, ktorý sa vracajú s tými ktorí tade schádzajú môžu vznikať dosť husté situácie. Radšej mali návrat z okruhu viesť kolmo na hrebeň a napojiť ho v prvej zákrute od zjazdovky.

V tej som absolvoval aj prvý pád, dobiehal som Vlada, on zrazu odbočil dolava a ja rovno do prieseku na navozene bubny a už som aj sedel. Boli s nami prvý raz aj Peťo s Ivanom. Sú na tom dobre kondične a furt utekali do predu, v závere aj poblúdili a pridali si navrch pár kilákov, mi ostatní sme sa držali viac pohromade.

Bola mierna hmla a trochu aj fičalo. Zjazdy boli strašne studené a celkom sme vymrzli. Trasu sme šli proti smeru hod. ručičiek, najprv do sedla a potom zjazdmi dole ku chate, kde sa k nám pripojila Magda s Peťom, ktorí zišli prepojom.

Ním sme pokračovali aj my, pretože normálka nebola prejazdná, nebolo tam moc snehu a bol rozjazdený autami. Prepoj bol upravený a v pohode. Peťo a Magda pokračovali ďalej do sedla.

Záver hore výšvihom so serpentínami je skutočný bonbónik. Hodne bežkáro prechádzalo zjazdovku po starej trase, ale je len otázka času, kým tam príde k pár ošklivým úrazom a ten úsek prehradia tak, že to už vôbec tade nepôjde.

Dobojovali sme tradične na Limbe kde mali výbornú šošovicovú a veľký výber nealko piva. Domov sme dorazili v poriadku a tak plánujeme hneď ďalšiu akciu. Ak cez týždeň napadne sneh, pôjdeme na banícku peťdesiatku, ale ak nie tak na Skalku.

 

 

 

                                                                       Ďuro

 

Náhľad fotografií zo zložky Skalka 1.3.2009