Choď na obsah Choď na menu
 

 

Grónsko - tretia časť

 

Ahoj priatelia.

Tak som späť v Grónsku a musím hneď na úvod povedať, že tento ostrov v lete neostáva nič dlžný svojmu pomenovaniu. Je to skutočne zelená zem.
Teda keď nerátam skalné steny hôr, alebo biele ľadovce na vysokých končiaroch. Lúky na horských úbočiach sú nádherne zelené a plné rôznych kvetín, čučoriedok a hríbov. Pohybuje sa tam množstvo divej zvery, ako sú zajace, líšky, soby, pižmone, prepelice a iné vtáctvo. Na brehoch zasa tulene.

My sme sem však došli pracovať a tak sa stručne zmienim i o tom, čo nás živí. Stožiare, ktoré sme si v zime zmontovali, partia chlapov a vrtuľník postavili na svoje miesta a teraz medzi nimi naťahujeme vodiče, smerom od mesta Sisimiut do novovybudovanej vodnej elektrárne. Šťava potom samozrejme bude prúdiť opačne. Robota je to v tomto teréne náročná, ale počasie nám praje, zdravie slúži a tak nám to ide celkom dobre - myslím. Čo nám však znepríjemňuje život sú obrovské mračná komárov a nepríjemné hryzúce mušky. A tak bez moskytiéry ani krok.

Bývali sme v Mestečku Sisimiut v rovnomennom hoteli a na pracovisko sme sa dopravovali buďto loďou, alebo terénnym vozítkom – heglundom – taký pásačik. Dosť sa nachodíme aj peši, ale inak to už nebude. Teraz máme už našu základňu v kempe pri tej elektrárni a na prepravu okrem heglunda používame aj člny a terénne štvorkolky. Strava je tu pestrá a kvalitná. Niektorí chalani však chodia na ryby a tak si teda dopĺňame jedálny lístok, aj keď na to vôbec nie sme odkázaní. Úlovky sú vždy, a niekedy veru kapitálne. Najmä tresky, ale aj sivone a halybudy. Neviem, či som to napísal správne. Je to tá ploská ryba s očami na jednej strane hlavy. Ochutnali sme aj ustrice. Originál. Len pokvapkané citrónom a šup ju tam. Nie je to nijak odporné, ale vyhľadávať to nemienim. More je úplne čisté, tyrkysové a plné života. Ryby som už spomenul, ďalej rôzne mušle, hviezdice, medúzy.

Je začiatok septembra a cítiť príchod jesene. Rána sú už chladné, mrzne, v noci je tma, stráne krásne hrajú farbami a tešíme sa domov. Zatiaľ sme však tu, a tak si voľný čas krátime ako vieme: rybačka, prechádzky po okolí, filmy, internet, muzika, knihy, krížovky a sem-tam pivo. V sobotu po večeri nám predávajú 10 tretinkových a sedmičku červeného vína. Nič viac.

To je asi všetko, čo ma práve napadá a tak zatiaľ končím s konštatovaním, že Grónsko je v lete nádherná krajina. Do mesta chodí na výletných lodiach hodne turistov, ale stretli sme sa tu aj s batôžkármi, ako sme my. Je tu kde sa túlať.

Z jesenného Grónska Vás všetkých pozdravuje

                                                                   50 Čuli

                                                                                
AHOJ !