Choď na obsah Choď na menu
 

Dopis z Grónska

15. 8. 2009

 

Dopis Peťa Čuleňa z Grónska

 

15. 8. 2009

Ahoj Ďuri!

 

Posielam Ti pozdrav zo slnkom zaliateho Grónska. Samé skaly a tráva. Machy a kvetinky. Stromy tu nerastú žiadne a chýbajú mi. Teploty sa pohybujú okolo dvadsiny a more je neuveriteľne čisté a plné života. Na horách v diaľke vidieť večne biele ľadovce. Pekná scenéria. Sme za polárnym kruhom a tak v týchto letných mesiacoch slniečko síce zapadne, ale vidno je aj v noci.

Chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol. Robota je dobrá a aj partia. Je nás tu šestnásť a dve modré prilby – vedúci. Bývame na solídnom hoteli v mestečlu Sisimut. Máme tu aj kuchynku a tak si tam občas pečieme ryby, čo chalani nachytajú. Väčšinou tresky okolo sedemdesiat cm., ale aj sivone a halybudy. Neviem či som to napísal správne, ale voláme to takto. Je to ploská ryba, čo má obe oči na jednej strane hlavy. Do roboty nás vozí loď. Pracujeme v zálive hodinu plavby od mesta. Paráda.

Minule sme sa cestou do práce pristavili pri rybárskej lodi a dali nám vrecko ústric. To sú tie mušle, čo sa po otvorení pokvapkajú citrónom a jedia surové. Vyzerá to otrasne, ale odhodlal som sa po ukážke, ako druhý v poradí a nie je to zlé. Živiť sa tým však určite nebudem. Keď sme pri tom, tak na raňajky sú švédske stoly, obed je suchý a večera v hotelovej reštike. Ryby, sobie steaky, kura a podobne. Zemiaky sú zásadne neošúpané. Či varené, alebo pečené. Pivo a alkohol vôbec nepredávajú v obchode iba do štvrtej popoludní a my robíme do piatej, šiestej. To je zlé. Čo je však najhoršie sú komáre a malé mušky. Sú ich tu mraky. Aj keď je teplo, musíš byť komplet oblečený a s moskytierou na ksichte.

Ako sa máš ty? Čo je nové Budem sa tešiť na odpoveď.

 

 

na-titaniku.jpg