Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

deň deviaty – 25.7.2009 - sobota 

výstup na Gutierku

 

Ráno sme nastúpili na lanovku, vyviezli sa hore do výšky 1800 m., na staničke vláčika nám však povedali, že je plno a musíme počkať na 11°° hod na ďalší, ale nakoniec sme sa zmestili a tak sme sa vyviezli do výšky 2400 m.

Odtiaľ sme už stúpali po svojich, okolo skalného rebra vľavo, okolo kozorožca čo drzo pózoval a vôbec sa nebál, i okolo chaty nejakého alpen klubu, stále vyššie a vyššie.

Na ľadovcovom poli na úrovni chaty Tete Rouche, bola prestávka na niečo zjedenie a obutie mačiek. Povyše bolo údolie padajúcich skál.

Bolo to zmenené, keď som tu bol predtým prebiehalo sa nižšie po suti, pokračovalo sa traverzom až na ďaľšie rebro a po ňom hore do sedla asi 150 m od Gutierky. Teraz sa to prebiehalo vyššie, po snehu a hneď na druhej strane sa postupovalo rebrom kolmo hore, priamo ku Gutierke.

Bolo to strmšie a bolo tam aj viacero lán, hlavne vo finálnej pasáži. Hneď za prebehom sa tvorili zápchy a štuple, zostupujúci nepustili hore nikoho a natlačil sa tam riadny chumel.

Až keď si dali povedať tak sa to rozišlo. Hneď na začiatku tam lietali šutre a tak sme si vytiahli helmy. Trochu sme sa predbiehali a tak sme hore dorazili v zostave Peťo, Villi, ja, Maro a Peťa.

Celé nám to trvalo 6,5 hod. Peťo a Janko niesli laná a rezervnú vodu, aby sme nemuseli kupovať na chate. Obsadili sme lavičku za rohom, niečo sa pojedlo a vybavil sa nocľah v jedálni na zemi.

Normálna cena je 25 Eur, nás bolo 10 tak za grupu to bolo 22 Eur a na Alpenverain 14 Eur, iné preukazy nebrali. Vybehli sme si hore na ľadovec nad chatou niečo nafotiť a stráviť nejaký čas kúsok vyššie, kvôli bublinkám.

Je tam zakázané campovať, ale stanov tam bolo habakuk. Ja som vybehol len tak naľahko bez mačiek a cepínu, tak ma Ľubo hneď sprdol.

Pozreli sme aj chodník na Dôm de Goutier a mazali na chatu. O ôsmej bola vyhlásená večierka a o deviatej sa zhaslo. Ja, Maro a Peťa sme vybojovali dobrý flek pod malým stolíkom, ostatní boli za veľkým stolom a moc si to nechválili.

Rozbalili sme karimatky a spacáky a snažili sa čosi naspať. Výšku sme znášali celkom dobre, skôr mi osobne vadilo to silné slnko počas výstupu, lebo nech som robil čo som robil aj tak som bol spálený.

 

 

68-p1010188.jpg