Choď na obsah Choď na menu
 


 

Sázava 2008.

   

Zruč n. Sázavou 105 r.km
Sázava 55 r.km
7. – 9. august 2008


 
Po tom, ako som si kúpil v Brne publikáciu: Vodácky prúvodce Česko, bola len otázka času, kedy sa na nejakú tú českú rieku vypravím. Dohodol som sa teda s Paľom Paulem a začali sme zhromažďovať informácie a hľadať vhodný termín. Po zistení všetkých dôležitých údajov, sme si zajednali čln u Petra Kovačku v obci Sázava, a 7. augusta 2008 zavčas rána sme vyrazili Paľovým autom smer západ.

Pred obedom sme uňho nafasovali jeden kus lode, dve veslá, barel a návrh trasy. Zaviezol nás do Zruče nad Sázavou, kde sme pod mostom nastúpili do našej Vydričky.

Plavba bola pokojná. Vody bolo dosť málo. Na niektorých miestach sme museli vystúpiť a čln prenášať. Prenášali sme aj cez laisne na hatiach, okrem jednej a to bola zrovna tá posledná. Tá sa nám podarila krásne splaviť.

Na cestu sme si kúpili červené víno Veselý verbíř a bola to dobrá voľba. Na dne člna si udržovalo ,, izbovú teplotu ,, a trocha sa  ním dá aj zasítiť. Potravín sme mali so sebou minimum, za to sme stáli v každej dedinke, krčmičke, alebo campe, čo sme mali v ceste a pivo a jedlo sme konzumovali vždy čerstvé resp. správne vychladené.

Prvú noc sme spali v Campe: ,, Masarykov tábor pro chlapce,, blízko obce Kácov. Druhú sme strávili až v Sázave, pravda to sme mali už odovzdaný čln a iné veci.

Väčšinu cesty sme museli neustále veslovať, ale nádherná krajina a dobré pivko ( najmä Kácovské ), nám bolo odmenou za vynaloženú drinu. Keby však bolo aspoň o 10 -15 čísel vyššia voda neprenášali by sme a aj tok by bol iste rýchlejší. Neplačem však. Stálo to za to a dva dni veslovania stačili a na rok Ťa sázava milá dokončíme.



                                                                                  Ahoj!

Peťo Čuleň

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Sázava 2008