Choď na obsah Choď na menu
 

 
 
 

 

GRÓNSKO – časť druhá.

29. 8. 2008


  Ahoj priatelia.

  Tak sme mali prvý krát voľný celý víkend. V piatok som si prichystal oblečenie, topánky, mačky, cepín a pekne do ružova som sa vyspinkal. V sobotu ráno som si uvaril čaj do termosky, zabalil nejakú tu potravinu a čakal kým sa vyjasní. Dlho a márne. To jedného najeduje. Celý týždeň pekne a tak hlásia i na víkend a teraz toto. Ale nezaháľal som. Vybral som sa smer Gr. Kriváň aspoň na prieskum. Našiel som si cestu k nástupu, a keďže kopce boli v oblakoch pustil som sa do jedneho z nevýraznych svahov kôli aklimatizacií štverať sa hore žľabom. V oblakoch som sa otočil a vrátil. Cestou na barák som z diaľky ešte odfotil dva soby.

     Nedela však bola iná. Vyrazil som hneď po raňajkách. Úplne jasná obloha, vo vetre poletovalo asi 10 mínusov, v srdiečku túžba, v hlave odhodlanie a pred očami cieľ. Nádherný kopec, ktorý pomenovali Kriváňom baníci zo Slovenska, čo tu razia tunel v skalách. Boli na ňom v lete a nechali tam slovenskú zástavu. Cesta hore bola pohodová a prirovnal by som ju k výstupu na zimný Kriváň originál. Náročnejšie bolo dostať sa k úpätiu. Na vrchole ma čakalo prekvapenie. Bola tam! Slovenská zástava na tyči v hŕbe kamenia. Trochu potrhaná, ale autentická. Výhľady a moje pocity nebudem opisovať. Poznáte a vidíte. Len by som upozornil na jednu zvláštnosť, ktorú nechápem. Vodná plocha na obrázku č.13- výhľad z vrcholu , je sladkovodné jazero. Nezamŕza. Zamrznutá plocha rozbrázdená loďami na obr. č.11 je slaný fjord atlantiku. Ako vravím, nechápem.

    Tak to bola moja prvá turistika na ostrove, ktorý ma v názve zelený. Možností, na podobné potulky je tu neúrekom, a rád sa s Vami podelím o nejaké pekné veci týmto spôsobom, lebo na pivo si spolu nesadneme skôr ako v polovici decembra.

    Všetkých Vás zo studeného a slnkom zaliatého Grónska zdraví                                                 Peťo Čuli.