Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

 Korzika, Sardínia, Sicília,

 Etna KSE 2007

 

TVTK Trenčín


  V dňoch 6. – 21. 6. 2007, sa traja členovia KST Horná Nitra, Ugróczy, Róža a Matlovič zúčastnili zájazdu ako hosťujúci členovia TVTK Trenčín.

 Náš autobus vyštartoval z Trenčína podvečer. Po nočnom a dopoludňajšom cestovaní sme sa zastavili vo Florencii, kde sme si prehliadli aj historické pamiatky. Pokračovali sme do Pisy k šikmej veži. Naša 1. etapa sa zavŕšila v Livorne, odkiaľ sme 8. 6. vyplávali na Korziku.

  Po štvorhodinovej plavbe sme zakotvili v hlavnom meste Bastii. Po vylodení sme sa vydali k prvému cieľu nášho putovania k najvyššej hore Monte Cinto 2706 m. Východiskom bola dedinka Lozi, odkiaľ sme nabalení na dva dni vyšli podvečer. Po prenocovaní v stanoch pri chate Ercu 1650 m sme začali ešte za tmy výstup na Monte Cinto, kde väčšina z nás aj vystúpila. Druhá skupina absolvovala výstup na vrchol Paglia Orba 2525 m – najkrajšiu horu Korziky. Navštívili sme mestá Corte, Ajaccio, Sarténe a Bonifácio. Mesto Bonifácio sa nachádza na skalnom výbežku do mora. Capo Pertusáto. Je plné zátok, skalných útesov a je rajom pre lovcov fotozáberov. Prehliadli sme si aj staré mesto a vojenskú pevnosť. Odtiaľto sme vyplávali 12. 6. na Sardíniu.

 Po zakotvení v Santa Teresa di Gallura,  sme cestov
piatimi zátokami, obdivovali   bizarné tvary pieskovcových brál.  Bol to ďalší raj pre fotografov. V jednej zo zátok sme sa aj vykúpali. Počasie nám stále žičilo, bolo stále jasno a teplo. Absolvovali sme túry na tri najvyššie vrcholy – Monti Limbara 1362 m, Monte Corassi 1463 m a Punta La Marmora 1838 m, kde sa nachádza aj jediné lyžiarske stredisko na Sardínii. Absolvovali sme aj vychádzku do kaňonu Gola di Goropu. Ale pre nedostatok času len krátku. Aspoň sme sa tam dobre vykúpali v slnkom zohriatej vode. Navštívili sme aj 700 m dlhú jaskyňu ktorou prechádza asfaltová cesta. Bola v nej aj kvapľová výzdoba, ale jaskyňa bola bez vody, takže rast kvapľov nepokračuje. Bola plná obyvateľov – holubov.

 Krátko sme si prehliadli prístavné a zároveň hlavné mesto Cagliari, odkiaľ sme vyplávali na Sicíliu. Po 12. hodinovej plavbe sme ráno 16. 6. pristáli v Palerme. Na Sicílii sme vykonali prvý výstup na Pizzo Carbonara 1979 m, odkiaľ sme prešli k hlavnému cieľu pod sopku Etnu. Po bivaku vo výške asi 2400 m sme ráno začali výstup na vrchol 3327 m vysokej Etny. Bol to nezvyčajný zážitok ako z mesačnej krajiny. Žiadny porast len popol, lávové prúdy a spočiatku aj silný vietor. Pohyb po láve je veľmi náročný a naša obuv dostala zabrať. Pohľad z vrcholu na bočné krátery na mestá a more bol  úchvatný.

 V ďalších dňoch sme navštívili sopku Vezuv pri Neapole , mesto Pompeje, ktoré bolo v roku 79 nášho letopočtu zasypané 7 m  hrubou vrstvou popola a lávy po výbuchu Vezuvu. Stavby, ich architektúra, sochy , mozaiky a nástenné maľby v domoch sú veľmi zachované. Boli tu paláce, divadlá, kúpele, arény a ako aj domy všetkých vrstiev obyvateľov. Boli tu dláždené cesty a chodníky.  Kultúra v tom čase bola na vysokej úrovni. Vykopávky tu pokračujú dodnes. Naším ďalším cieľom bolo pohorie Maiella a v ňom vrcholy Monte Amaro 2793 m a Monte Morone 2061 m. Cestou sme sa nachvíľu zastavili v miništátiku San Marino a večer sme sa vykúpali v Rimini. Na pravé poludnie 21.6. 2007 sme zájazd ukončili v Trenčíne.


                                                                                                           Peter Róža